Menu Close
Share:
Notifications
Clear all




My Solat's Turning Point  

 
Fara
 Fara
(@Fara)
Solved

Salam guys. Hari ni still lagi cuti raya hari. So aku xwat masuk keje lg and byk free time.

Just aku luangkan kat sini nk kongsi kisah hidup aku la dalam ruangan Satu Penyesalan nie. Korang xde nak share pengalaman korang, meh aku share dulu la.

Ok aku manusia and xnk sebut lelaki ke pempuan. Haha. Korang teka sendiri la. Aku nk bercerita pasal solat. Honestly aku start solat pd umur aku 39 tahun kot.

Aku dulu sekolah agama. Shock right? Tp tu la, even ko sekolah agama pun kalu hati xmahu solat ko xsolat jugak. Samala mcm aku. Even ayah aku AJK masjid kot. Betul la, iman tu xdapat diwarisi.

Aku pasti yg korang xsolat ni ada simpan satu azam bahawa suatu hari nanti korang nk start solat. Cuma korang tunggu that turning point untuk tiba je kan? Samalah mcm aku. And yes, my that tuning point sampai.

Malangnya aku punya turning point tu plak melibatkan nyawa org lain. Sorry, aku dh tiap ape yg terjadi but then aku delete balik. Sorry sgt2 sbb aku xleh nak bercerita kat sini how my turning point is. Sbb aku jd macam teringat balik how it happened padahal aku nk lupakan semua tu and move on.

Aku rasa my turning point story tu xpenting tp yang penting aku nk nasihat yg korang jangan jd macam aku. Jangan tunggu your tuning point sbb korang xtau bila ianya akan terjadi. Even worst kalu that turning point tu menyahyat hati mcm aku. That time aku menyesal gile kot.

Tp bila korang fikir balikkan, kalu turning point tu bukan sesuatu yang worst just sesuatu yg baik terjadi, for sure korang xkn berubah! 

So nasihat aku disini, korang kena berubah sekarang. Sekarang bila? Sekarang ni laa even korang baca cerita nie. Put down your phone and pergi solat.

Yes, solat tu sifat dia keterpaksaan. Masa awal2 dulu pun mmg liat laa untuk jaga solat aku 5 waktu ni That tine mmg korang kena force sgt2. Cuma jaga2 jgn smpai diluar waktu jer. Solat hujung2 tu biase. Then dari sini after 2,3 years korang ada dapat apa yg aku lalui selama ni dimana korang akan rasa xbest kalau xsolat.

In this story aku just nk sampaikan kat korang yg baru nk mula solat jangan pikir ape2 pun. Bila sampai waktu, korang

Quote
Posted : August 3, 2020 2:21 am

Leave a reply

Author Name

Author Email

Title *

 
Preview 0 Revisions Saved




Share: